Kategorija: DELAVNICE Toggle

KATALOG PROGRAMOV ZA ŠOLE 2016/17

KATALOG PROGRAMOV ZA ŠOLE 2016/17

Naučimo otroke delati in misliti z rokami – srečanja z dediščino v HIŠI IZROČILA

Vabimo vas, da si pogledate vsebine naših programov in izberete dejavnost, ki bi vašim učencem lahko nudila možnost razvoja ročnih in kognitivnih veščin. Na lokaciji Hiše izročila je mogoče predvsem doživeti avtentičnost in stik z orodji in postopki dela, ki so ljudem ob Cerkniškem jezeru pred desetletji nudila preživetje. Danes jih ohranjamo, da se ročna pismenost nebi izgubila in da mlade generacije spoznajo celovite postopke – od drevesa do čolna, od semena do niti, od iglice do eteričnega olja in od zavrženega železa do novega kovanega izdelka.

V letih 2014 – 16 smo s pomočjo norveškega mehanizma na Notranjskem raziskali  izročilo in se naučili od starejših nosilcev številna znanja, ki bi sicer šla v pozabo. Že ob prvih obiskih šolskih skupin smo ugotovili, da se otroci pri nas zelo dobro počutijo in da z velikim veseljem delajo in se poglabljajo v dejavnosti.

Ne le, da so zaposleni z rokami in mislimi, temveč se posledično pri njih razvija tudi sposobnost koncentracije, zbranosti pri delu in posledično tudi bolj kulturno obnašanje, saj se z razvijanjem veselja nad svojim delom samodejno dviguje čustvena inteligenca v skupini.

Priporočamo, da se za obisk naročite pravočasno, da boste lahko izbrali želeni datum!

Imamo več sodelavcev Mladih čuvarjev izročila, nekateri so specializirani tudi za vodenje po Notranjskem parku in lahko kombinirate program  poleg kemije, slovenskega jezika, tehničnega pouka, gospodinjstva in glasbe tudi s poukom biologije in geografije.

 

Dobrodošli v Dolenji vasi ob Cerkniškem jezeru !

kontakt: info@hisaizrocila.si

Hiša izročila_programi nesnovne kulturne dediščine_2016/17

 

 

Vsi smo migranti

Vsi smo migranti

Svetovni dan migrantov v znamenju ozaveščevalnih dogodkov

V petek, 18. decembra 2015, obeležujemo Svetovni dan migrantov. V ta namen bodo v okviruprojekta VSI SMO MIGRANTI potekali številni dogodki po vsej Sloveniji, z namenom dviga ozaveščenosti splošne javnosti o pozitivnem doprinosu vključevanja migrantk in migrantov v slovensko družbo ter prispevanju k razvoju medkulturne občutljivosti.

Izhajajoč iz izzivov migracij, večkulturnosti naše družbe in neustrezne retorike v zvezi s priseljenci so dogodki osredotočeni na pomen kakovostnega sobivanja ljudi z različnim kulturnim in jezikovnim izvorom na bogatenje naše družbe ter k izgradnji učinkovitega in spodbudnega okolja za njihovo aktivno vključevanje v slovensko družbo.

V sklopu 15tih lokalnih ozaveščevalnih dogodkov (za spored kliknite tukaj), se bodo v Hiši izročila izvajali naslednji:

Četrtek, 17.12.2015 ob 9. uri – delavnica Multikulturna nit
Delavnica je namenjena spoznavanju in druženju migrantk in žensk iz lokalnega okolja. Z
ročnimi spretnostmi se bo prepletala multikulturna nit, ki že od nekdaj povezuje ženske,
tokrat vseh starosti in kultur. Naučili se bomo recikliranja tekstilij in kvačkanja preproge.

Četrtek, 17.12.2015 ob 19. uri – Otvoritev fotografske razstave Vsi smo migranti.
Ob glasbi in tradicionalnih slaščicah notranjskih migrantk, bomo odprli vrata razstavi portretov
navdihujočih migrantskih zgodb.

KRAJ IZVAJANJA: Hiša izročila, Dolenja vas 70C, Cerknica
PRIJAVE IN INFORMACIJE: Urša Telič Miler, ursa hisaizrocila.si, 040501116

Vljudno vabljeni!

***

Projekt za Ministrstvo za notranje zadeve izvaja Kulturno izobraževalno društvo PiNA, v partnerstvu z Medkulturnim inštitutom za vključujoče izobraževanje, raziskovanje in sodelovanje, ter v sodelovanju z Avanta Largo, Zavodom za družbeno komuniciranje. Projekt sofinancira Evropska unija iz sredstev Sklada za azil, migracije in vključevanje.

LOGOTIPI

Pajnčkove delavnice

Pajnčkove delavnice

Zdravilne meditacije

Zdravilne meditacije

Vljudno vabljeni v Hišo izročila na Notranjsko!

Meditacije v okolju edinstvenega presihajočega Cerkniškega jezera so posebna izkušnja in v povezavi s petjem ljudskih pesmi se obetajo lepi večeri za dušo. Kdor morebiti misli, da nima posluha, se lahko kljub vsemu udeleži, ker bodo vaje prav v ta namen – opazovanje, poslušanje in uglaševanje od tona do tona in odpiranje glasu. Poglabljanje stika s seboj in umirjanje. Način dela bo preprost in se lahko vključi vsakdo, ki začuti klic v sebi, da bi se pridružil.

Vse v vesolju vibrira. Dan nam je čudovit instrument. Moč in ljubezen slovenskih ljudskih pesmi bosta za preprosto povezavo s kozmičnimi silami in ljubečo podporo Zemlje.

VODI: Ljoba Jenče

PRIJAVE: Z izpolnjeno prijavnico na  ljoba.jence@guest.arnes.si

CENIK:

na mesec (štiri srečanja)…………………….30 EUR

posamični obisk………………………………….10 EUR

individualno delo oblikovanja glasu …………..30 EUR/45 min

terapija………………………………………………50 EUR/ na uro

Oblikovanje govora za podjetja po dogovoru glede na obseg dela. Delavnice lahko izvedemo tudi v podjetju.

TRAJANJE DELAVNIC: 30.9.2015 ob 18:00-19.30. Med prazniki in počitnicami se delavnice ne izvajajo.

Zaključek predvidoma 27.4.2016.

PARKIRIŠČE: na koncu Dolenje vasi pod Tržiščem, nato peš do Hiše izročila. Mogoče imejte baterijo s seboj.

OPREMA: udobna oblačila za gibanje, raztezalne vaje, podloga za tla.

INFORMACIJE NA: 041 430 224

O Ljobi Jenče

Ljoba Jenče je pričela z zbiranjem ljudskega izročila l. 1987 po več pokrajinah slovenskega etničnega izročila in ga tudi poje. Pripoveduje pravljice. Glas našega izročila je ponesla od Tibeta v Himalaji, do New Yorka, po EU državah, od Bangkoka do Buenos Airesa…

Šolala se je na inštitutu za tonalno zavedanje Tonalis – za eterični ton, Anglija. Opravlja redne seminarje oblikovanja govora ter imam certifikat sistemskih postavitev J.J. Stam-a, opravljen pri Nataši Čebulj. Razvila je šolo pripovedovanja in uredila zbornik Sedi k meni, povem ti eno pravljico, Mariborska knjižnica (Maribor, 2006). Izdala več plošč in knjižic. Ljudskih in avtorskih. Od 2014 s partnerji in sodelavci vodi projekt Eea grants V ISTEM ČOLNU-MLADI ČUVARJI IZROČILA v Hiši izročila. Aktivno vlaga ustvarjalne moči za ohranitev avtentične nesnovne kulturne dediščine Cerkniškega polja. V globalni svet samozavestno zre z zavedanjem o globokih koreninah naše kulture.

ShutDown