Projekti Toggle

V istem čolnu – Mladi čuvarji izročila (2014-2016)

V letu 2014 je Zavod Pajn prejel donacijo norveškega mehanizma za izvedbo mednarodnega projekta V istem čolnu – Mladi čuvarji izročila, katerega namen je prenos znanj in veščin mojstrov na mlajše generacije. V Hiši izročila, izobraževalnem centru za nesnovno kulturno dediščino razvijamo lastno metodo prenosa starih znanj in veščin na mlade. Sonaravnost je naš moto za varovanje dediščine in okolja za prihodnje rodove. V projektu pokrivamo področja: izdelovanja drevaka-tradicionalnega čolna, lanarstvo, destilarna eteričnih olj in kovaštvo.

Izvajamo:

. predavanja
. delavnice
. javne dogodke
. sprejemamo skupine
. zbiramo gradivo v Skrinjo znanja

Preberi več

Poglej si video

 

 

eeg_139px_91px

izdelovanje_colna_306px_469px

Mednarodni simpozij pripovedovanja Parzival

Simpozij pravljičarjev je bil temeljni kamen ustanovitve zavoda leta 1994 in se je razvil v mednarodno prepoznavno srečanje pripovedovalcev. Leta 2013 so pripotovali iz številnih držav sveta na Ptuj, da bi pripovedovali, poslušali srednjevški ep o Parzivalu in debatirali o pomenu storytellinga kot pomembne sile oblikovanja evropske identitete.

Slovenija leži v srcu Evrope na srečišču 4 kulturnih tokov in 4 geografskih enot Alp, Sredozemlja, Panonske nižine in Dinarskega gorstva in do vseh ima iz središča komaj dobro uro vožnje z avtomobilom. V srednjem veku je bila to lega med gralovskim vzhodom in viteškim zahodom. Kulturno in zgodovinsko je čas pred 800 leti dozorel, da je pesnik Wolfram von Eschenbach nedokončano pesnitev o Svetem gralu Chretiena de Troya prepesnil in ustvaril popolno kompozicijo 24 800 verzov dolgega epa.

Z izjemno lepoto jezika, duhovno močjo in neverjetno natančno zunanjo in notranjo strukturo poje o poti človekove preobrazbe od naivne mladosti preko dvoma v univerzalnega človeka. Kraji na Slovenskem, ki so v njem navedeni, so še danes prepoznavni (Hajdina, Rogatec, Celje, potok Grajena na Ptuju).

Preberi več

 

jskd_91px

parzival_306px_469px

Pajnček – izobraževalne delavnice za otroke 2014

Projekt  je bil zasnovan z namenom približati kulturno in naravno dediščino Notranjske osnovnošolskim otrokom.Izvedli smo poletne, jesenske in zimske delavnice. Spoznavali ptice, čebele, rastline. Obiskali smo kovača, ribiča in čebelarja. Z poznavalcem ptic smo se sprehodili po Cerkniškem polju, med zimskimi počitnicami pa smo se spoznali z ljudskimi običaji in zgodbami.

obcina_cerknica_139px_91px

pajncek_2_306px_496px

ShutDown