V istem čolnu – Mladi čuvar izročila Toggle

V okviru velikih projektov norveškega mehanizma je Zavod Pajn prejel letos donacijo za izvedbo programa V istem čolnu-Mladi čuvarji izročila  iz področja socialne enakosti. V obdobju 2014 – 16 bo izvedel dokumentiranje nesnovne kulturne dediščine na Cerkniškem polju za področje drevaka, lanarstva, eteričnih olj, kovaštva, ljudske glasbe ter pripovedovanja. Svoj model in metodo prenosa bo udejanjal s partnerji iz Norveške MUHO- Museumsenteret, ki so veriga rokodelskih muzejev iz Hordalanda in s Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo iz Postojne. Eden najpomembnejših sodelavcev je tudi nosilec znanja Anton Lovko (r.1935) iz Dolenjega Jezera, zadnji živeči mojster izdelovanja jezerskega čolna-drevaka, mladi in edini  kovač na Notranjskem pa je študent sodelavec Lenart Perko.

Projekt zaposluje dve strokovni sodelavki, omogoča pa sodelovanje več prostovoljcev.

Organizirali bomo več javnih dogodkov, tudi medkulturne narave, saj želimo povezati v projektu ranljive skupine, med katere gotovo sodijo tudi priseljeni ljudje iz drugih kultur in se težje vključilo v lokalno skupnost, ki ne pozna njihovega kulturnega jezika.

Urša Telič Miler za področje tekstilij razvija sodelovanje z Naravoslovno-tehnično fakulteto Univerze v Ljubljani in pripravlja s študentkami razstavo, Helena Vičič, zgodovinarka pa z lokalnimi vodniki mrežo sodelavcev za vodenja in destilarno.

Projekt želi usposobiti 8 Mladih čuvarjev izročila, ki bi bili vešči vsaj

ene dejavnosti, ki je živela na Notranjskem in bi znali sprejemati tudi skupine obiskovalcev Cerkniškega jezera za področje dediščine.

Ljoba Jenče vodja in mentor projekta pa pripravlja priročnik za prepoznavanje nesnovne kulturne dediščine na Notranjskem.

Vse tri sodelavke projekta so bile že na usposabljanju na Norveškem.

eea_grants_logo

ShutDown